Wij kunnen alle banden leveren van onderstaande merken:
Het is voor ons onmogelijk om alle banden op stock te hebben.
Alle banden zijn steeds binnen 24uur bij ons, zelfs op zaterdag.

Avon
www.avonmotorcycle.com

Bridgestone
www.bridgestone.com

Continental
www.continental.de

Heidenau
www.reifenwerk-heidenau.de

Dunlop
www.dunlop.nl

Maxxis
www.maxxis.com

Metzeler
www.metzelermoto.com

Michelin
www.michelin.com

Pirelli
www.pirelli.com

Het motorbanden ABC
Bandenspanning
De meeste schade aan banden ontslaan door de verkeerde bandenspanning. Bovendien beïnvloedt de bandenspanning ook het rijgedrag van de motor. De bandenspanning wordt door de motorenfabrikant voorgeschreven en is in het handboek en op een sticker bij de achtervork of bij de kettingkast te vinden. De bandendruk moet voor de rit bij koude banden worden afgesteld. De door het rijden te verwachtende stijging van de bandenspanning mag niet gereduceerd worden. De bandenspanning moet 1x per week gecontroleerd worden. Rijdt u met een passagier of veel bagage dan is het raadzaam de bandenspanning achter met 0,2 BAR te verhogen. Te lage bandenspanning kan de oorzaak zijn voor overmatig verhitten van de achterband en kan ook er voor zorgen dat de band gaat lopen wat er voor zorgt dat de band kapot gaat. Te hoge bandenspanning heeft een negatieve invloed op het rijgedrag, op het rijcomfort en slijtageproces wordt versneld. Na controle van de bandenspanning raden wij u aan de ventieldop met de rubberen sluiting op het ventiel te schroeven.

Profieldiepte
Volgens de verkeerswet is een minimum profieldiepte voor van 1,6 millimeter verplicht. Dit is makkelijk te controleren door de slijtage indicatoren te checken. U vindt deze indicatoren in de rillen van het profiel ter hoogte van de markering TWI (op de zijkant van de band). Aanbevolen wordt de band bij een profieldiepte van 2 mm al te verwisselen

Waar moet u bij nieuwe banden op letten?
Bij het monteren van banden met een binnenband is het aan te bevelen standaard nieuwe binnenbanden te gebruiken. Omdat de oude binnenbanden uitgezet hebben bestaat bij hergebruik het gevaar dat de band niet goed gemonteerd wordt waardoor de band met een plooi gemonteerd wordt. Ook kan het materiaal al dunne plekken hebben. Hierdoor kan de band tijdens het rijden exploderen. Bij het monteren van tubeless banden wordt aanbevolen nieuwe ventielen te gebruiken. Dit komt uw veiligheid ten goede. Omdat bij het remmen, versnellen, hogere snelheden de middelpuntvliedende krachten het ventiel in het uiterste geval tot 90° buigen kunnen, moeten korte ventielen gebruikt worden. In bewegende toestand bij snelheden van meer dan 200 km/u zijn de middelpuntvliedende krachten op het ventiel zo groot dan de veerspanning en de bandendruk niet meer toereikend zijn om het ventiel gesloten te houden. Kortere ventielen hebben een hogere veerspanning als lange en zijn dus beter geschikt.

Inrijden van nieuwe banden
Bij iedere rit moeten de eerste kilometers met aangepaste snelheid gereden worden (in het bijzonder bij nat of koud weer) tot de banden de benodigde bedrijfstemperatuur voor een optimale grip bereikt hebben. Nieuwe banden hebben een gladde bovenlaag en moeten daar over een afstand van 200 km met aangepaste rijwijze ingereden worden.
Deze tijd heeft de band nodig om zich 100% aan de velg aan te passen en door opruwing van de bovenlaag de optimale grip te bereiken. Banden voor motoren ontvouwen hun prestaties vanaf een zekere bedrijfstemperatuur en u doet er goed aan deze eerst warm te rijden.

Opletten op vrije ruimte rondom de band
Voldoende vrije ruimte voor de band bij uw motor garandeert de band in alle rijomstandigheden voldoende afstand tot spatborden, vork, vleugels enzovoorts. Door de middelpuntvliedende krachten vergroot de doorsnede van de band zich bij toenemende snelheid. Let u daarom in het bijzonder op veranderingen in de stand van uw wielen door bijvoorbeeld versleten kettingen. Houdt u zich daarom aan de markeringenbij het aanpassen van uw kettingen en controleer deze regelmatig.

Levensduur
Lange levensduur is ook bij motor onkosten een argument want langere levensduur betekent minder kosten. De kilometrage van motorbanden (in het bijzonder de achterband op een krachtige motor) kan en mag niet vergeleken worden met de kilometrage van auto- of vrachtwagenbanden. De levensduur is ook sterk van de rijwijze en van de motor afhankelijk. Door het geringe netto gewicht van de motor kunnen hoge versnellingen gerealiseerd worden. De achterband staat dan bloot aan extreem veel wheel spin en dit betekent een verhoogde slijtage. Een passagier die dan voornamelijk het gewicht op de achterband verhoogd wordt dan ook terecht een bandenbeschermer genoemd. De achterband wordt met meer gewicht op het wegdek gedrukt en heeft daarom minder wheel spin en hierdoor gaat de band dan ook langer mee.

Velgen voor motoren
Motorbanden mogen alleen op velgen voor motoren gemonteerd worden. Nieuwe wetgeving inzake markeringen op de banden geven aan dat voor een motorband het symbool M/C gebruikt moet worden. Het geeft dan aan dat die band uitsluitend en alleen op velgen voor motoren gemonteerd mogen worden. Hierbij speelt de juiste breedte van de velg een rol voor een betere stabiliteit en rijgedrag. Monteren op te smalle of te brede velgen verandert het rijvlak en werkt negatief door op het rijgedrag van de band. De ontwikkelingen van banden en velgen leidden vroeger tot verschillende type velgen waarvan er uiteindelijk 2 zijn overgebleven velgen voor banden met binnenband en velgen voor banden zonder binnenband (tubeless).
Motorbanden op testmachines
Levensduur- en remtesten betekenen voor de banden een extreem zware belasting. Door deze op een band toe te passen kunnen zichtbare en verborgen gebreken ontstaan die door verschillende omstandigheden veel later pas een plotselinge defect van de band kunnen veroorzaken.

Banden repareren
Op basis van voorschriften in individuele landen kan geen algemene aanbeveling voor het repareren van banden gegeven worden. Als een reparatie geoorloofd is raden wij u aan alleen kleine gaten in het loopvlak met behulp van een prop te repareren. Het toepassen van een binnenband om een beschadigde tubeless band te repareren is niet toegestaan. In principe bevelen wij aan een beschadigde band te vervangen. Dit komt uw veiligheid ten goede. In principe geldt ook dat het bedrijf die de reparatie doet u ook garantie daarvoor geeft.
Bijsnijden
Motorbanden mogen niet bijgesneden worden omdat dit de veiligheid en het rijgedrag wezenlijk beïnvloedt. Bijsnijden is over het algemeen verboden.
Bandenopslag
Het magazijn voor banden is koel, droog en matig geventileerd. De temperatuur mag niet boven 25 graden Celsius uitkomen en is constant. Directe contact met buizen en verwarming dient vermeden te worden. Ozon versnelt het verouderingsproces en banden dienen daarom nooit in de buurt van elektromotoren of andere apparaten opgeslagen te zijn die vonken of elektrische ladingen uitstoten omdat dit tot een hogere ozonconcentratie leidt. Brandstoffen en smeermiddelen kunnen de rubbermengsels aantasten en de band onbruikbaar maken. Olie en benzine altijd direct met een schone doek weg wissen.

Bandenmontage
Alle banden zouden alleen door geschoold vakpersoneel gemonteerd dienen te worden. Bij banden met een looprichtinggebonden profiel moet u op de rijrichting bij de montage letten.

Uitbalanceren van motorbanden
Elastische voorwerpen als bijvoorbeeld banden kunnen niet perfect rond en uitgebalanceerd geproduceerd worden. Daarom moeten nieuwe banden altijd uitgebalanceerd worden. Dit kan op 2 manieren:
Statisch: kan zonder wielomdraaiingen gedaan worden. Indien een wiel statisch wordt gebalanceerd, wordt er eigenlijk alleen een verticale beweging gecompenseerd. Bij statisch balanceren maakt het niet uit waar het gewicht wordt geplaatst. Dit kan in theorie aan de buitenzijde, binnenzijde of in het midden zijn. Wat echter niet vergeten mag worden is dat plaatsing van het balanceergewicht uit het midden, invloed heeft op de dynamische onbalans. Plaats het lood dus bij voorkeur in het midden van de velg.
Dynamisch: kan alleen bij een draaiend wiel gedaan worden. Bij bredere wielen (de algemene grens is vanaf 4,5 inch breed), gaat de wet moment = kracht x arm meespelen. Het wiel is dan in staat onbalanskrachten door te geven, wat vooral in bochten merkbaar is. Niet de gehele onbalans wordt doorgegeven, maar alleen dat deel dat niet gefilterd wordt door het frame. Bij lage onbalanswaarden is er dus niks merkbaar. Tevens zijn de duurdere wielen vaak van een betere kwaliteit met daarop betere merken banden. Dynamisch balanceren blijft echter nog steeds de beste oplossing om ophanging en lagers te sparen. Ook al merkt de bestuurder het niet, de onbalans is wel degelijk aanwezig. Bij dynamisch balanceren worden de loodjes zover mogelijk aan de buitenzijde van de velg geplaatst. Hoe verder naar buiten, des te kleiner het benodigde gewicht.
Wanneer een motorfietsfabrikant klem- of plaklood aan de twee buitenzijden van de velg heeft geplaatst en deze zich op een verschillende positie bevinden, is er dynamische onbalans gecorrigeerd. Zitten ze op dezelfde plaats, dan is er statisch gebalanceerd.
Belangrijk: om luchtverlies tijdens de rit te vermijden wordt het aanbevolen de balansgewichten aanbevolen door de bandenfabrikant te gebruiken.
Wij raden u af vloeibare gewichten te gebruiken.
Na iedere veranderde kettinginstelling of op- of afgemonteerd wiel moet u de wielen opnieuw uitbalanceren. Iedere omwenteling van een verkeerd afgestelde band leidt tot meer slijtage en kortere levensduur van een band, beïnvloedt de stabiliteit en dus het rijgedrag.

Profiel
De bandengroeven dienen om het water weg te voeren op een nat wegdek. Hoe meer groeven des te hoger het negatieve aandeel van de band. Een lage profieldiepte is een teken dat de band vrijwel versleten is.

Rubbermengsel
Het type mengsel heeft een directe invloed op de levensduur en grip van een band. Een zacht mengsel zorgt voor een betere grip en tractie. Een harde samenstelling heeft minder snel slijtage. Een met silicaat versterkt mengsel is bijzonder goed geschikt bij natte omstandigheden.

Vorm van de band
De vorm van de band is van directe invloed op het dynamisch rijgedrag van een wiel. De spitsere vorm van een sportband zorgt voor een grotere precisie en beter instuurgedrag. Toerbanden zijn eerder gedacht om stabiel en handelbaarder te zijn en zijn daarom iets ronder van vorm.

Loopvlak
Dit is het contact tussen de motor en het wegdek. Vaak onderscheiden de rubbermengsels van het loopvlak en de wang van een band om aan de bijzondere eisen te voldoen. In zekere zin draagt de vervorming van het loopvlak ook bij aan het rijcomfort.

Karkas
De structuur van een band, waarop de zijwand en het loopvlak worden aangebracht. Dit bestaat uit een laag materiaal, hielzones en gordels. Ze draagt het gewicht van de motor, zorgt voor stabiliteit en heeft invloed op het comfort. Een karkas kan zich tot een bepaald niveau vervormen. Karkassen met een radiale bouwwijze zijn soepeler dan de traditionelere diagonale karkassen en zorgen zo voor een betere demping.

Kickback
Deze komen bij hogere snelheden voor. De oorzaak hiervoor zijn schokken die door oneffenheden in het wegdek op de carrosserie worden overgedragen. Motorbanden met een goed absorptievermogen verminderen de kickback.20. De belastingsindex
De belastingsindex van een band is een numerieke indicatie van het maximale gewicht dat de band kan dragen bij de snelheid die het snelheidssymbool aangeeft en bij de voorgeschreven bandenspanning. Bij V en W banden moet u wel een veiligheidsmarge aanhouden
Hier vindt u een tabel met de corresponderende maximum belasting in kg.
Het “PR” getal is maatgevend voor de belasting van de band. Overeenkomstig de Duitse en Europese norm is er bij tweewielers geen PR markering meer. Alleen de Japanse norm kent nog deze indeling. De Japanse norm is als volgt met de Europese norm te vergelijken:
4 PR = normale
6 PR = Reinforced
De bijbehorende afmetingen en draagvermogen zijn voor beide normen gelijk. Het PR getal is absoluut niet te vergelijken met het begrip “Ply,Plies”. Beide markeringen hebben een totaal verschillende betekenis.
Banden in versterkte uitvoering
Bij motor-, bromfiets- en scooterbanden die niet het kenmerk PR hebben de versterkte banden met een grotere belasting ter onderscheiding de opdruk “reinforced” of “reinf”

Bijv. 3.00 – 16 48 P reinforced, 170/80 B 15 M/C H TL reinf.

Hier vindt u een tabel met de corresponderende maximum belasting in kg en ponden.

Belastings
index Kg Pond
20 80 176
21 82,5 182
22 85 187
23 87,5 193
24 90 198
25 92,5 207
26 95 209
27 97 214
28 100 220
29 103 227
30 106 234
31 109 240
32 112 247
33 115 254
34 118 260
35 121 267
36 125 276
37 128 282
38 132 291
39 136 300
40 140 309
41 145 320
42 150 331
43 155 342
44 160 353
45 165 364
46 170 375
47 175 386
48 180 397
49 185 408
50 190 414
51 195 430
52 200 441
53 206 454
54 212 467
55 218 481
56 224 494
57 230 507
58 236 520
59 243 536
60 250 551
61 257 567
62 265 584
63 272 600
64 280 617
65 290 639
66 300 661
67 307 677
68 315 694
69 325 716
70 335 739
71 345 761
72 355 783
73 365 805
74 375 827
75 387 853
76 400 882
77 412 908
78 425 937
79 437 963
80 450 992
81 462 1019
82 475 1047
83 487 1074
84 500 1102
85 515 1135
86 530 1168
87 545 1202
Het snelheidssymbool
Het snelheidssymbool op een band is onderdeel van de belastingsindex en bestaat uit een letter die aangeeft bij welke snelheid de band een gewicht kan dragen dat overeenkomt met dat van de belastingsindex. (Behalve voor snelheden boven de 210 km/u voor een V-band, boven de 240 km/u voor een W-band en boven de 270 km/u voor een Z-band.) Alleen banden met de aangegeven snelheidscodering zoals aangegeven door de fabrikant mogen worden gebruikt op de auto.
De volgende tabel toont u de verschillende snelheidssymbolen en de bijbehorende maximum snelheden:

Snelheidssymbool Maximum snelheid in Km/u
B 50
C 60
D 65
E 70
F 80
G 90
J 100
K 110
L 120
M 130
N 140
P 150
Q 160
R 170
S 180
T 190
U 200
H 210
V/VB > 240
(V) (VB) > 240
W > 270
(W) > 270
ZR > 240
NHS
Afkorting die staat voor “Not for Highway Service”. Zulke banden zijn pure racebandne en deze mogen vanaf de produktiedatum 01-01-1993 in Duitsland niet meer in het gewone wegverkeer gebruikt worden.

M&S bij motorbanden
Dit vindt u terug bij Enduro banden die speciaal voor de off road gebruik bedoelt zijn. Worden dergelijke wedstrijden ook op normaal wegdek gehouden dan bevelen wij aan de maximale snelheid slechts kort te rijden omdat anders de noppen onregelmatig slijten waardoor het off road rijden negatief beïnvloedt kan worden.
Bij dit type band bevindt zich ook een sticker voor de cockpit van de motor zodat de bestuurder bij het rijden er aan denkt. M&S heeft dus niets te maken met “modder en sneeuw” zoals men die van autobanden kent.

Ventiel & ventieldop
Omdat rubberen ventielen kunnen verouderen geldt de basisregel:” Een nieuwe band, dan ook een nieuw ventiel. Aanbevoelen wordt om korte ventielen te gebruiken omdat deze beter bestand zijn tegen de middelpuntvliedende kracht. Bij hoge snelheden werken enorm hoge centrifugale krachten op het ventiel zodat het kan gebeuren dat lucht ontsnapt. Doordat kortere ventielen minder gewicht hebben zijn deze bijhogere snelheden langer gesloten. De middelpuntvliedende kracht die bij een carrousel de wagentjes naar buiten draait werkt bij het rijden ook op het ventiel. Bij voldoende snelheid gebeurt hetzelfde als wanneer men een nagel tegen het ventiel drukt: lucht ontsnapt. Een ventieldop is dan de enige mogelijkheid een verlies aan bandenspanning in te perken. Dit gebeurt alleen bij zeer hoge snelheden. Echter bij een slechte kwaliteit ventiel kan het effect ook bij snelheden lager dan 200 km/u optreden. Daarom dit de ventieldop altijd vastgedraaid lijven. Aan te bevelen zijn luchtdichte doppen van metaal met een rubberen ring.

Velgrand
Het contact met de velg komt tot stand door de velgrand. In het rubber aangebrachte staaldraden zorgen er voor dat het om een solide verbinding gaat. De eindes van het geraamte zijn om de velgrand bevestigd wat voor een gewenste stijve velgrand zorgt. De optimale verbinding tussen velg en band moet ieder ogenblik gewaarborgd zijn want via de velgrand worden de versnelling en de remkrachten op de velg en het frame overgedragen. Bovendien zorgt de velgrand bij tubeless banden er voor dat de lucht niet kan ontsnappen.

Markeringen voor motorbanden overeenkomstig EU-norm ECE R 75
De EU heeft ook uitwerking op de markeringen op motorbanden. Er werd een norm vastgesteld die veranderingen in de bandenmaat markeringen ten gevolg heeft.
Motorrijders zullen moeten omdenken, de handel niet want gelijkluidende markeringen zijn bij banden tot en met markering H bekend. De veranderingen betreffen vooral V-, VB-, VR- en ZR-banden. Het wezenlijke verschil tussen de oude en de nieuwe markering zit vooral in het invoeren van een bedrijfsaanduiding (belastingsindex en snelheidssymbool) en het nieuwe snelheidssymbool W (= 270 km/u) bij ZR banden. Het nieuwe snelheidssymbool V (tot dan V = meer dan 210 km/u) werd opnieuw vastgesteld als V = 240 km/u. Heeft een band het snelheidssymbool V dan vervalt binnen de bandengrootte het snelheidssymbool en wordt de bedrijfsaanduiding vooraf gegaan door de bandenmaat grootte (bijv. 69 V).Bij ZR banden met de snelheid 270 km/u blijft de markering hetzelfde en wordt het de bedrijfsaanduiding gevolgd door de bandenmaat grootte (bijv. 69 V).).

Is de totaal toegestane snelheid van de band bij V/VB/VR hoger dan 240 km/u en bij ZR banden hoger dan 270 km/u dan blijft de huidige markering onveranderd en wordt alleen de bedrijfsaanduiding er aan toegevoegd. Hierbij wordt deze bedrijfsaanduiding tussen haken gezet om duidelijk te maken dat de toegestane snelheid hoger dan V = 240 km/u of W = 270 km/u is, bijv. (69 V) of (69 W).27. M/C
Dit duidt erop dat het hier om een motorband gaat. M/C = Motorcycle. Deze mag natuurlijk alleen op een motor gemonteerd worden.

Hoogte/breedte verhouding banden
Bij moderne motorbanden is de hoogte van de wang lager dan de breedte van de band. Hierdoor komt er meer rubber op het wegdek en dus ook meer stabiliteit. Een band met de afmeting 120/70 ZR 17 is 120 mm breed en 84 mm (70 procent van 120 mm) hoog.

Silicaat
Silicaat (kiezelzuur) zorgt als onderdeel van het rubbermengsel voor een betere grip van de motorband bij natte omstandigheden. Daarnaast heeft het bestanddeel ook een positieve invloed op de levensduur en de rolweerstand.

Walken
Door het regelmatige veren wordt de band vervormd. De diverse lagen van de band werken en hierdoor komt warmte vrij. De band wordt hierdoor belast en verouderd31. TT/ TL banden
Motorbanden met binnenband (TT)
Delticom beveelt aan bij de montage van banden met binnenband altijd nieuwe binnenbanden te gebruiken. Binnenbanden zijn aan slijtage onderhevig door het dagelijks gebruik en bij hergebruik kan het onder andere door knikken tot gevaarlijke omstandigheden bij het rijden komen. Ook het hergebruik van gerepareerde binnenbanden speciaal bij banden voor hogere snelheden wordt afgeradenMotorband zonder binnenband (TL = Tubeless)
Motorbanden zonder binnenband mogen met een binnenband op een velg geschikt voor een binnenband gebruikt worden

Reinforced
Banden met versterkt geraamte. Kan een hogere belasting aan en is geschikt voor zwaardere motoren. Te herkennen aan de markering reinf.

Gekleurde balanceerpunt op de wang van de band
De bandenfabrikanten markeren met een gele/rode punt de plek op de band die het minste gewicht heeft(rood bij (Metzeler/Pirelli, geel bij Bridgestone en Dunlop). Daar hoort het ventiel te zitten. Zo wordt het mindergewicht van de band door het ventiel gecompenseerd.

TWI (Tread Wear Indicator)
TWI staat voor: Tread Wear Indicator (slijtage indicator). Dit is een kleine verhoging (meestal 1,6 mm) in het profiel van een luchtband waarmee de slijtage gecontroleerd wordt. Raakt de verhoging de weg dan is de band versleten.
De slijtage-indicator is te vinden door langs het loopvlak te zoeken naar één van de volgende tekens, die verdeeld over de hele zijkant van de band staan:
de letters TWI of een kleine driehoek